Een houtkachel van speksteen

Noorse Haarden verkoopt houtkachels van speksteen. Noorse Haarden onderscheidt zich door de productie van unieke houtkachels van speksteen die niet alleen functioneel zijn, maar ook een prachtige toevoeging zijn aan elk interieur. Met een combinatie van traditie, vakmanschap en innovatie, verrast Noorse Haarden met de creaties van speksteen.

Op onze website laten we niet alleen ons aanbod zien, ook informeren we graag over de voordelen, de werking en het onderhoud van houtkachels van speksteen. Toch is niet elke houtkachel een speksteenkachel, maar elke speksteenkachel is wel een houtkachel. Op deze pagina vertellen we meer over de verschillende soorten houtkachels en de voor- en nadelen van speksteen.

Verschillende soorten houtkachels

Speksteenkachels

Speksteenkachels van Noorse Haarden zijn bijzonder. Zij kenmerken zich door een bijzondere constructie waar de warme rook, die energie van de verbranding bevat, direct in contact gebracht wordt met het speksteen en zo wordt afgekoeld. Het speksteen neemt dus de warmte van het verbrandende hout op en straalt het over vele uren uit in de kamer. Er zijn ook vele spekstenen kachels op de markt die dit niet doen: ze zien er van buiten hetzelfde uit, maar het zijn stalen kachels met een spekstenen omhulsel. De rook is dus NIET in contact met het speksteen. Daarmee is er ook sprake van zeer geringe warmteopslag in de stenen. Een spekstenen kachel van Noorse Haarden slaat ongeveer 80% van de warmte van de verbranding op in zijn speksteen. Een lookalike slechts ongeveer 20%.

Picture verwarmingsprincipes

Naast speksteenkachels zijn er nog andere typen houtkachels op de markt die elk hun eigen kenmerken hebben.

Pelletkachels

Een populaire kachel is de pelletkachel, die speciaal is ontworpen om houtpellets te verbranden. De houtpellets zijn kleine stukjes fijngemalen en samengeperst houtstof gemaakt van zaagsel en houtsnippers. De houtpellets zorgen voor een efficiënte en geautomatiseerde verbranding. Noorse Haarden biedt ook pellet spekstenen kachels aan, gebaseerd op gepatenteerde technologie van BluComb.

Deze nieuwe types pelletkachels van BluComb zijn volledig mechanisch. Ze werken zonder elektriciteit of bewegende delen en hebben een prachtig vlammenbeeld. De verbranding is, vanwege de gepatenteerde twee fase verbranding, ook zeer schoon.

Noorse Haarden: switchen tussen hout en pellets!

Het mooie van de producten van Noorse Haarden is dat die ook gekocht kunnen worden als hybrid kachels met de BluComb technologie. Deze kachels kunnen zowel hout als pellets verbranden. Op deze wijze zit u altijd goed, ook al zouden de eisen aan uitstoot zeer aangescherpt worden, of hout stoken zelfs verboden, kunt de altijd deze kachel nog gebruiken als een pelletkachel die de warmte net zo goed opslaat als wanneer u er hout in stookt.

Open haarden

Open haarden zijn klassieke houtkachels die een nostalgische sfeer in huis creëren, maar ze hebben een veel minder efficiënte verwarming dan moderne houtkachels. Doordat de warme rookgassen direct worden afgevoerd door de schoorsteen gaat er veel warmte verloren en stoot de kachel ook veel fijnstof uit.

Plaatstalen kachels

Plaatstalen kachels zijn de laatste jaren erg populair geworden, vanwege hun in het algemeen wat lagere prijs en strakke en moderne vormgeving. Het voordeel van plaatstaal is dat het erg snel warm wordt aan de buitenzijde. Echter verliest het ook snel weer warmte wanneer er minder of geen hout wordt gestookt. Speksteen daarentegen blijft nog uren warm, ook wanneer het vuur gedoofd is.

Speksteen look-alike werkt als staalkachel

Look-alike spekstenen kachels werken ongeveer hetzelfde als plaatstalen kachels. De warmteopslag, en dus stralingswarmte is zeer beperkt.

Gietijzeren kachels

Gietijzeren kachels staan bekend om hun fraaie decoratieve elementen. Een gietijzeren kachel werkt verder op dezelfde manier als een plaatstalen kachel: hij wordt snel warm en ook weer snel koud. Gietijzeren kachels zijn over het algemeen duurzamer als plaatstalen kachels.

Elke houtkachel heeft unieke eigenschappen en het is belangrijk om uw wensen en voorkeuren af te stemmen op het type kachel. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.

Wat maakt een speksteenkachel van Noorse Haarden bijzonder?

Het geheim ligt in het gebruik van natuurlijk speksteen. Dit materiaal heeft de unieke eigenschap om warmte op te slaan en geleidelijk aan de ruimte af te geven. Het resultaat is een langdurige comfortabele warmte, ook lang nadat het vuur is gedoofd. Dit in tegenstelling tot traditionele houtkachels, die snel afkoelen en hun warmte verliezen.

Duurzame karakter van een speksteenkachel

Een houtkachel van speksteen is een duurzame keuze als het gaat om verwarmen. Speksteen is een natuurlijk gesteente dat bekend staat om zijn robuustheid en lange levensduur. Dit betekent dat uw investering in een speksteenkachel een investering voor het leven is.

Naast duurzaamheid is milieuvriendelijk stoken een belangrijke overweging. Speksteenkachels zijn ontworpen voor efficiënte verbranding, wat resulteert in minimale uitstoot van fijnstof en schadelijke stoffen. Een speksteenkachel met BluComb technologie geeft de laagste uitstoot mogelijk. Als u om het milieu geeft en tegelijkertijd wilt genieten van een gezellige sfeer in uw huis, is een speksteenkachel de ideale keuze.

Bezoek onze showroom

Kortom, een spekstenen kachel van Noorse Haarden biedt een unieke combinatie van langdurige warmteafgifte, duurzaamheid, milieuvriendelijk stoken, lage uitstoot van fijnstof en minimaal onderhoud. Wij staan klaar om u te begeleiden bij het kiezen van de perfecte speksteenkachel die perfect past bij uw wensen en interieur.

U bent ook van harte welkom om de diverse speksteenkachels in onze showroom te bekijken. Wij maken voor een bezoek aan onze showroom graag vooraf een afspraak zodat u op uw gemak de kachels kunt bekijken en wij de tijd voor u kunnen nemen om u te informeren over de mogelijkheden.