De unieke voordelen van een speksteen- of keramische kachel van Noorse Haarden: de beste warmteopslag

Speksteenkachels van Noorse Haarden zijn bijzonder. Zij kenmerken zich door een bijzondere constructie waar de warme rook, die energie van de verbranding bevat, direct in contact gebracht wordt met het speksteen en zo wordt afgekoeld. Het speksteen neemt dus de warmte van het verbrandende hout op en straalt het over vele uren uit in de kamer. Er zijn ook vele spekstenen kachels op de markt die dit niet doen: ze zien er van buiten hetzelfde uit, maar het zijn stalen kachels met een spekstenen omhulsel. De rook is dus NIET in contact met het speksteen. Daarmee is er ook sprake van zeer geringe warmteopslag in de stenen. Een spekstenen kachel van Noorse Haarden slaat ongeveer 80% van de warmte van de verbranding op in zijn speksteen. Een lookalike slechts ongeveer 20%.

Speksteenkachels van Noorse Haarden bieden daarom een reeks unieke voordelen die ze tot een aantrekkelijke keuze maken voor wie op zoek is naar een duurzame en efficiënte manier van verwarmen. De combinatie van stralingswarmte, langdurige warmteafgifte en duurzaamheid maakt dat deze kachels een uitstekende investering zijn voor elk huis.

Warmteafgifte door de stenen

Een van de belangrijkste voordelen van een speksteenkachel is dat de kachel de ruimte verwarmt door de zogeheten stralingswarmte van de stenen. Deze warmte zorgt in tegenstelling  tot de traditionele convectiewarmte voor een minder droge lucht in huis. De warmte tast de luchtvochtigheid niet aan en voelt daardoor aangenamer aan. Met slechts twee maal opstoken kan de kachel tot ongeveer 12 uur lang warmte blijven afgeven, lang nadat het vuur is gedoofd.

Een duurzame keuze

Daarnaast staat speksteen bekend om zijn vermogen om warmte eerst op te slaan en dan langzaam af te geven. Hierdoor verbruiken speksteenkachels minder hout en bespaart u op de kosten voor het haardhout in vergelijking met traditionele kachels. Dat is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar ook een investering in duurzaamheid.

Het duurzame karakter van speksteenkachels wordt verder benadrukt door hun lange levensduur. Met goed onderhoud kunnen deze kachels tientallen jaren meegaan. Het enige dat u regelmatig hoeft te doen, is het af en toe schoonmaken van de rookkanalen. Door op de juiste manier te stoken, blijven de ruiten vrijwel roetvrij, waardoor u altijd van het sfeervolle vuur kunt genieten. Lees meer over het onderhoud van een speksteenkachel.

Goed binnenklimaat

Doordat de rook direct langs het speksteen geleid wordt en de stenen zo de warmte opnemen om dat vervolgens uit te stralen als ‘zonnewarmte’ blijft uw binnenklimaat beter. Er worden geen stofdeeltjes uit de lucht op zeer warme stalen og gietijzeren platen verbrandt! Dit zorgt ervoor dat u makkelijker en gezonder kunt ademen en er geen oogirritaties onstaan. Een zeer groot voordeel van deze kachels voor mensen die last hebben van astma of anders gevoelig zijn voor verbrand stof.

Milieuvriendelijk stoken

Een ander belangrijk voordeel is dat speksteenkachels volgens het tegenstroomprincipe werken, waardoor de uitstoot van rookgassen in de buitenlucht minimaal is. De hete rookgassen die vrijkomen tijdens het stoken worden langs de stenen geleid. De stenen absorberen de warmte en geven de warmte vervolgens gedurende een lange periode af aan de ruimte. Door de lange warmteafgifte hoeft de kachel maar 1-4 keer per dag opgestookt te worden en zorgt het speksteen gedurende de gehele dag voor een aangename warmte in huis. Daarnaast zorgen onze kachels ook voor minimale temperatuurverschillen tussen plafond en bodem van uw kamer, omdat de kamer verwarmt wordt met ‘zonnewarmte’ en niet met circulerende opgewarmde lucht zoals met plaatkachels.

De kachels kunnen op een schone en milieuvriendelijke manier stoken en bieden een hoog rendement als het gaat om de warmteafgifte.

Alle voordelen op een rij

  • Zeer lange warmteafgifte door de stralingswarmte
  • Minder hout stoken dan een traditionele houtkachel
  • Zeer lage uitstoot van fijnstof
  • Goed binnenklimaat
  • Constante temperatuur in huis
  • Constante temperatuur van bodem tot plafond
  • Gebruiksvriendelijk in onderhoud
  • Lange levensduur van de speksteenkachel

Meer weten over een speksteenkachel

Een speksteenkachel is efficiënt, duurzaam, milieuvriendelijk en gebruiksvriendelijk. Het is een investering die niet alleen zorgt voor een warm en gezellig huis, maar ook bijdraagt aan een groenere en schonere leefomgeving. U bent van harte uitgenodigd om een afspraak te maken in onze showroom. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden en geven een passend advies.